Peter Koene, Liedjeszanger 1948-2013

Archief

CD Galgeveld

Op de middelbare school werd ik geconfronteerd met Heer Halewijn (ik maakte er zelfs een werkstuk over) en de Twee Koningskinderen, als Middeleeuwse literatuur en als uitgestorven liedvorm. Overigens had mijn leraar Nederlands nog een “hedendaagse’ versie van de Koningskinderen opgetekend. Later vond ik ook fragmenten én een melodie ervan bij mijn oma, ik maakte er één geheel van voor mijn eerste LP (1969).
Meer dan 40 jaar geleden werd ik gegrepen door de documentaire van Pier Tania (op DVD in de CD Box van Onder de Groene Linde), waarin Ate Doornbosch het noorden des lands bezoekt en opnames maakt van varianten van De ruiter en het meisje. Ik heb gespeeld al met mijnheer de graaf en Toen Carolien over ’t valbrugje kwam bleven in mijn geheugen gegrift. Ze maakten diepe indruk. Ik wist niet dat er nog zulke liederen bestonden, en dat Nederland überhaupt “Friese Wouden” had….

Het project
In de groep Madlot hebben Ariëtte Zuidhoff en ik gemerkt dat onze interesses in de Nederlandse traditie goeddeels overeenkomen. Het gaat niet alléén om het zingen op zich, maar ook om onderzoek naar de wortels en de betekenis van liederen. We hebben ervaren dat het zingen van verhalende liederen ons ligt,dat samen zingen ons goed afgaat en dat wij daarvan genieten. Daarom besloten we om, naast dat van Madlot, aan een gemeenschappelijk repertoire te werken. Nadat ik een balladen-workshop had gegeven voor de SVN in De Glind, werden dat bijna vanzelfsprekend balladen. Het resultaat was het Galgeveld-project dat in april 2007 gepresenteerd werd. Hiervan zijn 10 liederen op CD uitgebracht op het PAN-label (PAN 214). We kregen daarbij de medewerking van de volgende muzikanten:

Hester de Boer. Zij begon op haar zevende met klassiek viool. Nadat ze op St. Chartier belandde, raakte ze echter verknocht aan de West-Europese volksmuziek. Ze verruilde haar Barokdocente voor folkdocent Jos Koning. Sindsdien maakt ze met haar viool de balfolk podia in Nederland en omstreken onveilig, recentelijk met de groep Violet.

Wouter Kuyper. Die komt al van kinds af aan in Gooik en St. Chartier en niet zonder gevolgen. Inmiddels is hij één van de meest prominente Nederlandse folkmuzikanten. Met zijn harmonica en doedelzak is hij de drijvende kracht van de furore makende groep Lirio!

Guy Roelofs. Begon in 1972 met gitaarspelen maar is inmiddels multi-instrumentalist met de Ierse bouzouki als specialiteit. Na gespeeld te hebben in onder meer Pegasus en MAM richtte hij zich vanaf 1994 volledig op de Lage Landen folk, hetgeen resulteerde in Grond, Cadans der Getouwen en Tjane. (Guy Roelofs is tevens eigenaar van de FUAIME Studio en producer van de Galgeveld CD.)

Frieda Zuidhoff. Zij is als blokfluitiste gespecialiseerd in barokmuziek. Ze speelde in diverse ensembles, waaronder het Amsterdamse Purcell Kamerorkest. De laatste jaren richt zij zich ook meer en meer op traditionele en folkgerichte muziek, waarvoor zij workshops volgde bij onder meer Jos Koning en Jowan Merckx.

Comments are closed.