Peter Koene, Liedjeszanger 1948-2013

Archief

Biografie

Biografie en muzikale carrière

Ik ben geboren in 1948 in Delft en woonde vervolgens in Bergen op Zoom, wederom in Delft en daarna in Eindhoven, Veldhoven, Utrecht en De Bilt. Ik ben getrouwd met Ineke, wij hebben allebei drie kinderen, samen maakt dat vijf en bij elkaar hebben we ook zes kleinkinderen. Na enige jaren in het bedrijfsleven koos ik voor de sociaal culturele sector en werkte ik achtereenvolgens in het vormingswerk voor werkende jongeren, bij het “vormingstoneel”, in het ouderenwerk en tenslotte in het opbouwwerk in de wijk Ondiep in Utrecht. Sinds april 2011 geniet ik van mijn vut en mijn volkstuin. Daarnaast werk ik op vrijwillige basis bij OndiepTV.
Muziek is altijd mijn grote passie en in feite mijn “tweede baan” geweest. Ik speel gitaar en mandoline (in het verleden speelde ik ook doedelzak, dwarsfluit en draailier), maar op de eerste plaats ben ik zanger. Ik heb – als solist en in diverse groepen – gezongen in muziekcafé’s en folkclubs, in musea en theaters, op bruiloften, feesten en begrafenissen, voor vakbonden, de vredesbeweging en milieuorganisaties. Na een ernstige ziekte in 2008 doe ik het wat rustiger aan, op kleinschalig niveau.

 

Zo rond 1958 krijg ik mijn eerste gitaar, en leer ik, samen met een stuk of tien andere kinderen, de eerste akkoorden van kapelaan Frans Scheel in het parochiehuis van onze kerk. Dat gebeurt aan de hand van populaire liedjes als Marina (Rocco Granata), Tommie uit Tennesee (Ria Valk) en Grote Beer (Cocktailtrio).

1965: Op de toenmalige “piratenzender” Radio Caroline is bijna dagelijks het liedje Little Boxes van Pete Seeger te horen. Wat is dit voor muziek? Zo simpel en toch zo aansprekend. Amerikaans cabaret ofzo?
De zus van een vriend van mij blijkt een hele LP van die Seeger te hebben, We shall overcome.  En zo ontdek ik de Amerikaanse folk. Volksmuziek dus, maar dan gebracht door professionele artiesten.
Ik begin het na te spelen. De eerste LP’s die ik vervolgens zelf koop van Pete Seeger, Derroll Adams & Jack Elliott en van Joan Baez worden grijsgedraaid.. Mijn ontdekkingstocht begint en er gaat een wereld voor mij open. Ik kom op het spoor van Thon Fikkerman’s Folkclub ’65, waar huiskamer-sessies worden gehouden, en van Cobi Schreijer’s Waagtaveerne in Haarlem, waar Seeger nota bene een jaar eerder had opgetreden!

Amerikaanse folk: Pete Seeger

Door Pete Seeger ontdekte ik een hele stroom andere Amerikaanse folk-muzikanten, waaronder Bob Dylan. Ik raakte in de ban van zijn teksten (zong zelfs Hard rain’s a gonna fall tijdens een kerkdienst), toen The Byrds songs van Dylan én Seeger bleken te zingen was dat een openbaring, en toen Dylan zelf zich met folkrock ging bezighouden, was voor mij het pad naar de popmuziek, dat ik tot dan toe vrijwel links had laten liggen, geopend. The Band was jarenlang mijn favoriete groep, en in aansluiting daarop allerlei groepen met wortels in de traditie.
In de loop der jaren is Pete Seeger steeds mijn mentor en inspiratiebron gebleven. Vooral zijn strijdbaarheid en optimisme en de manier waarop hij die in zijn repertoire(keuze) tot uitdrukking bracht. Wat dat aangaat hebben meer mensen mij beïnvloed: als het om repertoire-samenstelling gaat heb ik veel opgestoken van iemand als Iain MacKintosh, en wat betreft de directe koppeling van muziek aan politiek van Ewan MacColl.

Zangeres Cobi Schreijer en verzamelaar/radiomaker Ate Doornbosch inspireerden en stimuleerden mij in mijn interesse voor Nederlandse (traditionele) liedjes.

Cobi Schreijer

Ate Doornbosch

Bob Dylan staat aan de andere kant van het spectrum, hij vertegenwoordigt als het ware mijn schaduwkant. Zijn songs, die mij vaak emotioneel diep raken, behandelen de onafwendbare ondergang (World Gone Wrong), maar ook intermenselijke relaties in al z’n facetten.
Daar tussenin zit heel veel. Mijn muzikale interesse is breed. Ik houd van “luisterlied” en cabaret, van stevige rock en van The Dubliners, van doedelzakmuziek en van klassiek, van wereldmuziek en country, van draaiorgels en a capella-zanggroepen.

Opa Jan Stolk

Pete Seeger spoorde iedereen aan, om liedjes in de eigen taal te zingen, uit te gaan van de eigen cultuur. Cobi Schreijer blijkt al Nederlands repertoire te zingen, en ik doe bij mijn grootouders navraag naar oude liedjes, die zij wellicht nog kennen. Vooral mijn opa van moeders kant, (J. Stolk, 1894-1980) is een geweldige bron, waar ik nog steeds uit put, en later krijg ik ook materiaal van andere familieleden of mensen die ik toevallig ontmoet.

Tussen 1966 en 1970 zing ik regelmatig op de sessies van Folkclub ’65 te Amsterdam, op het open podium van de Waagtaveerne in Haarlem en in De Ark in diezelfde plaats, veelal samen met Ellen van Eijk.

De Ark, Haarlem

De Waag, Haarlem

In 1969 krijg ik van Wim Bosheck de gelegenheid een LP te maken op zijn Onyx-label. Na die van Cobi Schreijer is het de tweede plaat met Nederlandse volksmuziek. Hierop onder andere een aantal liedjes, die ik van mijn grootouders leerde. Alle arrangementen zijn van Benny Ludemann (die later furore zou maken bij Toon Hermans).

De Bolk, Delft

De presentatie vindt plaats in Café ‘t Anker te Delft, in feite het begin van een stukje Delftse folk-historie.

In 1971 richt ik met een aantal anderen Folkclub De Bolk op, in de gelijknamige studentensoos te Delft. Van hieruit ontwikkelt zich het Delftse Folkfestival, dat zowel in De Bolk als in het Waagtheater plaatsvindt. Enige tijd later neemt Ton Konincks de bezielende leiding van het Delftse folkgebeuren over.

In 1972 ontstaat van hier uit Volksmuziekgroep Hutspot, die traditioneel Nederlands repertoire speelt, en aansluit bij de ‘folkbeweging’ van die tijd. Samen met Ad Blaak († 2011) en aanvankelijk Adee de Wijs, later Pim Sauer op accordeon. De groep blijft bestaan tot 1978. In dezelfde periode: optredens met de volksdansgroepen/orkesten Nitsanim (Den Haag) en Radostan (Rotterdam). Tevens optredens en organisatie folkcafé voor het Doe Dans Festival.

Tussen 1976 en 1983 ben ik muzikant/liedjesschrijver bij Toneelwerkgroep Proloog te Eindhoven. Proloog maakte “Vormingstoneel”, later politiek activerend theater genoemd. Ik maak veel muziek op teksten van Jan Smeets. Tevens samenwerking met onder meer Bonkie Bongaerts (Bots) en Lizzie Kean. Grote producties o.a. De overval op het pakhuis (voor kinderen) en De Klucht van Pierlala, waarin wordt samengewerkt met Bert Spin (Dommelvolk).
Verder talloze actieprogramma’s, o.a. tegen kernenergie en kernbewapening.
In dezelfde tijd, maar dan tot 1985 speel ik in muziekgroep Werktuig. Politieke en andere geëngageerde liedjes. Daarin onder meer Jaap Oudesluijs (ex Dommelvolk), met wie ik ook als duo optreed.

Van 1978 tot 1995 ben ik redacteur (en ook een poosje eindredacteur) van het folk- en volksmuziekmagazine Janviool, tegenwoordig New Folk Sounds geheten.

1981 en 1983: Organisatie van en optreden in de ‘Energiekaravaan’.

1983/84: Nadat Proloog is opgeheven, wordt Pamflet voor het leven (voor de vredesbeweging) nog enige tijd doorgespeeld.

1984/85: Keter, met het minimal music-programma Belt 1 A. Samen met Imke Bartels, de violiste van Werktuig. Met Jan Smeets en Stefan Jung de toneelproductie Vrimd Volk.
Verzorging liedjes en muziek bij Als klot en moer verdwenen zijn t.g.v. 100 jaar Griendsveen. Met Jan Smeets, Bert Spin en Snam Vroomans (Veulpoepers) een liedjesprogramma m.b.t. orthopedagogiek: Rolstoelreggae.  Ad hoc optredens met Karel van der Leeuw (accordeon en harmonica) o.a. in het Oude Pothuys te Utrecht.

Tussen 1984 en 1990 ben ik bestuurslid van de Landelijke Stichting Strijdmuziek (waarbij veel geëngageerde koren en muziekgroepen zijn aangesloten) en redacteur van Solied.
Het materiaal van die stichting bevindt zich momenteel in het Instituut voor Sociale geschiedenis.

Peter en Jules


Vanaf 1986
speel ik veelal  solo-programma’s met Nederlandse volks- en luisterliedjes. Maar regelmatig maak ik ook deel uit van een duo of groep. Bijvoorbeeld tussen 1988 en 1991: Fusie HBL, trio met Frans van Meel en Rob Weterings, met op het repertoire volks- en strijdmuziek In 1990 speelt dit trio Over liefde en schandalen, een programma met liedjes en teksten van Jules de Corte.
Hieruit ontstaat een vriendschap en incidentele samenwerking met Jules de Corte.

 

1987 – 1997 zing ik in de Utrechtse a capella zanggroep Raaf & Co.

1992 – 1997: Hop de Wolf, duo met Marianne van der Post. Nederlandse liedjes van de laatste 100 jaar, waaronder ook eigen werk.

Van 1996 – 2006 ben ik bestuurslid en (cursus)organisator van de Stichting Volksmuziek Nederland. Ik geef zelf ook regelmatig zangworkshops.

Van 1998 tot 2011 speel en zing ik in Muziekgroep Madlot uit Wageningen, speelmansmuziek met Bert Lotz (doedelzak), Judica Lookman (trekharmonica), Marianne Heselmans (viool) en Ariëtte Zuidhoff (zang). Afscheid  tijdens het Driekoningenconcert op 2 januari 2011.

Vanaf 1999 tot het overlijden van Bert Aalbers, begin 2007: liederen en muziek van de zee in de FooFooBand. Overige bandleden Peter van Rijsbergen, Baukje Asma († 2009) en Christel van Noort († 2012).

FooFooBand in Douarnenez, 2002

2006/2007: ad hoc bal folk-band Utrecht Unlimited oftewel UU, samen met Dimitra Hierck, Arnold Keizer en Hester de Boer.

2007: Galgeveld, een programma met traditionele Nederlandse balladen, samen met Ariëtte Zuidhoff (zang), Guy Roelofs (cister), Hester de Boer (viool), Wouter Kuyper (trekharmonica en doedelzak) en Frieda Zuidhoff (blokfluiten).

2007 – 2009: Producer en presentator van online programma Dutch Folk Radio.

2008 – 2009: Bob Dylan Tribute door Rainy Day Men # 2 & 3, bestaande uit Wim Matthijsse, Theo Arp en ondergetekende en de “jonge honden” Ravian Arp en Thijs Heij.

Vanaf 2010: (bege)leiding van de Utrechtse Liederentafel.

2011: Deja Vu, mijn trio met Wim Matthijsse en Theo Arp, speelt een programma met voornamelijk nummers van Crosby, Stills, Nash & Young

2011/2013: Soloprogramma “De Toren” m.m.v Theo Arp (basgitaar en gitaar) en Christel van Noort (viool en nyckelharpa). Van dit programma werd een CD gemaakt: “De toren (en andere liefdesliedjes)” Helaas heeft Christel de presentatie hiervan niet mee mogen meemaken, zij overleed op 28 april 2012. In de loop van 2012 neemt Hester de Boer (viool en gamba) Christels plaats in. We spelen diverse (huiskamer)concerten.

Comments are closed.